Tytuł: CafeBocian - Strona Rodziców :: Przepis na chleb :)
Dodane przez Administracja dnia 28/10/2010 10:47
#1
Na spotkaniach absolwentów zawsze pojawia się pytanie o przepis na chleb, którym się częstujemy. Odpowiadając na potrzeby podniebienia, zamieszczam przepis na forum: Między nami..... .
Składniki:
700 g różnego typu mąki pszennej (najlepiej mieszanych – im więcej, tym lepiej)
100 g mąki z innych zbóż (np. razowej, żytniej, kukurydzianej, ziemniaczanej i in.)
100 g innych dodatków (słonecznik, pestki dyni, sezam, różne płatki itp.)
700 ml wody
25-30 g drożdży
łyżeczka soli
Odważamy łącznie 100 g innych dodatków i zalewamy je ok. 200 ml gorącej wody. Pozostawiamy na ok. 5 min, po czym zalewamy resztą wody. Mieszamy, dodając do już letniej wody pokruszone drożdże. ńącznie 800 g mąki mieszamy na sucho z solą, po czym zalewamy letnią wodą z dodatkami i rozpuszczonymi drożdżami. Dokładnie wyrabiamy ciasto kopystką (tak, by nie było sypkiej mąki) i odstawiamy pod przykryciem na 40 min (w międzyczasie ze dwa razy jeszcze wyrabiamy rosnące ciasto). Wkładamy wyrośnięte ciasto do dwóch foremek (nieprzywierających). Ciasto w foremkach przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na kolejne 15-20 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy foremki, wcześniej włączając grzałki od dołu. Pieczemy tak przez 10-15 min, aż ciasto wyrośnie. Po czym przestawiamy termostat na 225°C i pieczemy przez ok. 35 min w funkcji góra-dół. Po tym czasie ciasto powinno łatwo "wypaść" z formy. Chlebki wyjęte z foremek pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, aby nabrały odpowiedniego koloru, a skórka stała się chrupiąca. Smacznego.
Zapraszam was do eksperymentów, gdyż ten mój przepis jest tylko pewną "wariacją" na temat chleba, którą należy rozwijać. Napiszcie, jak wam poszło. W "Bocianie" jest przygotowane miejsce na piekarnik, więc może niedługo uda nam się coś zdobyć i będziemy mogli zorganizować "Warsztaty pieczenia chleba".
Edytowane przez Administracja dnia 17/01/2011 12:45
Dodane przez Administracja dnia 28/10/2010 10:47
#2
Ciekawa jestem, czy próbowaliscie upiec już chleb z podanego przepisu. Ja na razie nie próbowalam, chociaż mam straszna ochotę, ale gorzej z odwagą
_______
Zojka
Dodane przez Administracja dnia 28/10/2010 10:48
#3
Tak, ja próbowaÅ‚am upiec chleb z tego przepisu, w porównaniu z innymi przepisami na chleb, dostÄ™pnymi w internecie, ten jest wyjatkowo przyjemny i prosty.. .nie ma siÄ™ wiÄ™c czego bać mój chleb wyszedÅ‚ naprawdÄ™ super jeÅ›li chodzi o ekseperymenty, to spróbowaÅ‚am coć zmienić i sie UDAÅO przepisu nie zmienialam, robilam wszystko dokladnie krok po kroku, z tym, ze zamiast kilku rodzajow maki pszennej ja dalam 300g maki pszennej graham i 500g (lacznie) maki zytniej, razowej, owsianej, kukurydzianej, ryzowej i graham. Do tego mala szklanke nasion slonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Polecam wszystkim milosnikom chleba ciemnego POWODZENIA, pozdrawiam Cafe Bocian!!! i dziekuje
__________
Jowita S.
Edytowane przez Mariusz dnia 29/10/2010 11:29
Dodane przez godivia dnia 14/12/2012 20:11
#4
Created from organza, this Mary s Bridal Quinceanera gown characteristics a strapless sweetheart bodice that's adorned with attractive beaded embroidery. The entire ruffled skirt is positive to create this gown use a grand entrance
buy rolex watch .
rolex replica Attire contain jacket/handbag. These Mary s Quinceanera attire and ball gowns would make any lady truly feel similar to a Princess on her Quince working day with its beautiful style and design and information
rolex copies . Mary s Bridal Quinceanera Attire and Gowns Model 4Q658Colors: Purple/Black, Magenta Pink/Black
replica rolex ,
ferrari replica watches White/WhitePrice: $440Created outside of organza
rolex imitation watch , this Mary s Bridal Quinceanera gown attributes a strapless zebra print bodice designed away from lovely beads, rhinestones,
copy watches sequins, and velvet. The total skirt is speckled with beads and is also confident to create this