Dodane przez Administracja dnia 28/10/2010 10:47
#1
Na spotkaniach absolwentów zawsze pojawia się pytanie o przepis na chleb, którym się częstujemy. Odpowiadając na potrzeby podniebienia, zamieszczam przepis na forum: Między nami..... .
Składniki:
700 g różnego typu mąki pszennej (najlepiej mieszanych – im więcej, tym lepiej)
100 g mąki z innych zbóż (np. razowej, żytniej, kukurydzianej, ziemniaczanej i in.)
100 g innych dodatków (słonecznik, pestki dyni, sezam, różne płatki itp.)
700 ml wody
25-30 g drożdży
łyżeczka soli
Odważamy łącznie 100 g innych dodatków i zalewamy je ok. 200 ml gorącej wody. Pozostawiamy na ok. 5 min, po czym zalewamy resztą wody. Mieszamy, dodając do już letniej wody pokruszone drożdże. ńącznie 800 g mąki mieszamy na sucho z solą, po czym zalewamy letnią wodą z dodatkami i rozpuszczonymi drożdżami. Dokładnie wyrabiamy ciasto kopystką (tak, by nie było sypkiej mąki) i odstawiamy pod przykryciem na 40 min (w międzyczasie ze dwa razy jeszcze wyrabiamy rosnące ciasto). Wkładamy wyrośnięte ciasto do dwóch foremek (nieprzywierających). Ciasto w foremkach przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na kolejne 15-20 min. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy foremki, wcześniej włączając grzałki od dołu. Pieczemy tak przez 10-15 min, aż ciasto wyrośnie. Po czym przestawiamy termostat na 225°C i pieczemy przez ok. 35 min w funkcji góra-dół. Po tym czasie ciasto powinno łatwo "wypaść" z formy. Chlebki wyjęte z foremek pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, aby nabrały odpowiedniego koloru, a skórka stała się chrupiąca. Smacznego.
Zapraszam was do eksperymentów, gdyż ten mój przepis jest tylko pewną "wariacją" na temat chleba, którą należy rozwijać. Napiszcie, jak wam poszło. W "Bocianie" jest przygotowane miejsce na piekarnik, więc może niedługo uda nam się coś zdobyć i będziemy mogli zorganizować "Warsztaty pieczenia chleba".
Edytowane przez Administracja dnia 17/01/2011 12:45